Lindores Abbey Distillery

Lindores Abbey

Lindores Abbey Distillery från Skottland startade sin produktion 2017 i modern tid men faktum är att det har destillerats whisky på plats långt tidigare. Det finns dokumentation från 1494 i The Exchequar Roll som bevisar att munkar destillerade i Lindores Abbey. Visserligen destillerades det innan 1494 också men det äldsta dokumentet man har hittat är detta från King James IV till munken John Cor som fanns i klostret.
To Friar John Cor, 8 bolls of malt, wherewith to make Aqua Vitae for King James IV”

Aqua Vitae, som betyder Livets Vatten, var namnet på drycken vid den här tiden. Ett namn som under tidens gång har utvecklats till det vi idag använder för dessa ädla droppar, nämligen whisky.

I samband med att destilleriet skulle byggas upp för att åter starta gjordes utgrävningar och i dessa hittades utrustning som använts av munkarna för destillering. Bland annat hittades rester av en potstill och ett destillationskar som finns kvar på plats för att visas upp för allmänheten.

En stor anledning till att Lindores Abbey restaurerats till ett modernt destilleri idag är att ägarna en dag fick ett besök år 2000 av en person som frågade om han inte fick ta sig en tur i omgivningen. Det visade sig att det var ingen mindre än Michael Jackson, en känd whiskyskribent som knackat på.
Senare skickar han en bok ”Scotland and it´s whiskies” till ägarna, där han börjar ett kapitel i boken med ”For the whiskylover, it is a pilgrimige” med en bild av Lindores Abbey. Vi kan verkligen hålla med om det.
Drew McKenzie Smith som idag äger Lindores Abbey med familj ansåg att med den historia som fanns i trädgården kanske det vore tokigt att inte göra något med det och 2016 började arbetet med att bygga upp Lindores Abbey igen och drygt 500 år senare rinner det återigen new make genom deras spiritsafe.

Den 20 december 2017 fylldes det första fatet med Lindores Abbey newmake och den 5 oktober 2018 öppnade destilleriet för allmänheten. Lindores Abbey ligger i Newburgh, Fife. Med bil tar det ca 1 timme att köra rakt norrut från Edinburgh. På destilleriet finns guidade turer, provningar, en shop samt möjlighet till middagar och event.
Följ länken nedan till deras hemsida och läs mer om Lindores Abbey.