Lindores Abbey Distillery

Lindores Abbey MCDXCIV

För mer än 500 år sedan destillerade munkarna på Lindores Abbey vilket MCDXCIV (1494) syftar tillbaka på. Det är året då man bevisligen destillerade på klostret. Detta vet vi tack vare dokumentation som hittats där munken John Cor får i uppdrag av King James IV:
”8 bolls of malt, wherewith to make Aqua Vitae for King James IV”

MCDXCIV är destilleriets första whiskysläpp som standardbuteljering där de använder sig av tre olika fat, bourbon, vinfat och sherryfat för att senare blanda faten för denna whisky.

På Lindores Abbey använder de en lång jäsningstid, hela 117 timmar som ger mycket estrar och smak. Vid själva destilleringen har de två spiritstills där de delar upp den första destilleringen i dessa två. Genom att dela upp i mindre batcher får man en större kopparkontakt. De två spiritstills har namn efter Drew och Helen McKenzies döttrar, Poppy och Gee.

Alkoholhalten ligger på 46% och whiskyn är inte kylfiltrerad eller har någon karamellfärg tillsatt.
Ca 3,5 år

Friar John Cor I

Utgåva Chapter I i serien Friar John Cor Cask Strenght Congregation är i grunden en blandning av fat. Bourbon, Sherry och Monbazillacfat som är ett sött vitt vin från sydvästra Frankrike.

På Lindores Abbey använder de en lång jäsningstid, hela 117 timmar som ger mycket estrar och smak. Vid själva destilleringen har de två spiritstills där de delar upp den första destilleringen i dessa två. Genom att dela upp i mindre batcher får man en större kopparkontakt. De två spiritstills har namn efter Drew och Helen McKenzies döttrar, Poppy och Gee.

Alkoholhalten ligger på 60.9% och whiskyn är inte kylfiltrerad eller har någon karamellfärg tillsatt.
Ca 3,5 år

Friar John Cor II

Utgåva nummer två i The Cask Strength Congregation där det i grunden är en blandning av whisky som lagrats på bourbon och STR red wine. Denna utgåva, Chapter II har även lagrats på fat som innehållit både rökig whisky och rom.

På Lindores Abbey använder de en lång jäsningstid, hela 117 timmar som ger mycket estrar och smak. Vid själva destilleringen har de två spiritstills där de delar upp den första destilleringen i dessa två. Genom att dela upp i mindre batcher får man en större kopparkontakt. De två spiritstills har namn efter Drew och Helen McKenzies döttrar, Poppy och Gee.

Alkoholhalten ligger på 60.9% och whiskyn är inte kylfiltrerad eller har någon karamellfärg tillsatt.
Ca 3,9 år

Cask of Lindores Bourbon

I serien Cask of Lindores ingår tre olika utgåvor där man buteljerar exklusivt ett fat för sig. Lindores Abbey har i sin standardwhisky blandat fat från bourbon, sherry och vinfatslagrad whisky men i denna serie är det en begränsad utgåva från bourbon, sherry eller vinfat.

På Lindores Abbey använder de en lång jäsningstid, hela 117 timmar som ger mycket estrar och smak. Vid själva destilleringen har de två spiritstills där de delar upp den första destilleringen i dessa två. Genom att dela upp i mindre batcher får man en större kopparkontakt. De två spiritstills har namn efter Drew och Helen McKenzies döttrar, Poppy och Gee.

Cask of Lindores Bourbon har alkoholhalten 49,4% som relaterar till årtalet 1494 då man vet att det destillerades på klostret.
Whiskyn har inte kylfiltrerats eller någon karamellfärg tillsatt.
Ca 4 år

Cask of Lindores STR Red Wine Barrique

I serien Cask of Lindores ingår tre olika utgåvor där man buteljerar exklusivt ett fat för sig. Lindores Abbey har i sin standardwhisky blandat fat från bourbon, sherry och vinfatslagrad whisky men i denna serie är det en begränsad utgåva från bourbon, sherry eller vinfat.
STR står för shaved, toasted and recharred vilket innebär att faten är omrostade och kolade efter att man hyvlat insidan.

På Lindores Abbey använder de en lång jäsningstid, hela 117 timmar som ger mycket estrar och smak. Vid själva destilleringen har de två spiritstills där de delar upp den första destilleringen i dessa två. Genom att dela upp i mindre batcher får man en större kopparkontakt. De två spiritstills har namn efter Drew och Helen McKenzies döttrar, Poppy och Gee.

Cask of Lindores Bourbon har alkoholhalten 49,4% som relaterar till årtalet 1494 då man vet att det destillerades på klostret.
Whiskyn har inte kylfiltrerats eller någon karamellfärg tillsatt.
Ca 4 år

Cask of Lindores Sherry I

I serien Cask of Lindores ingår tre olika utgåvor där man buteljerar exklusivt ett fat för sig. Lindores Abbey har i sin standardwhisky blandat fat från bourbon, sherry och vinfatslagrade whisky men i denna serie är det en begränsad utgåva från vart och ett av dessa fat.

På Lindores Abbey använder de en lång jäsningstid, hela 117 timmar som ger mycket estrar och smak. Vid själva destilleringen har de två spiritstills där de delar upp den första destilleringen i dessa två. Genom att dela upp i mindre batcher får man en större kopparkontakt. De två spiritstills har namn efter Drew och Helen McKenzies döttrar, Poppy och Gee.

Cask of Lindores Sherry har alkoholhalten 49,4% som relaterar till årtalet 1494 då man vet att det destillerades på klostret.
Whiskyn har inte kylfiltrerats eller någon karamellfärg tillsatt.
Ca 3,5 år

Cask of Lindores Sherry II

I serien Cask of Lindores ingår tre olika utgåvor där man buteljerar exklusivt ett fat för sig. Lindores Abbey har i sin standardwhisky blandat fat från bourbon, sherry och vinfatslagrade whisky men i denna serie är det en begränsad utgåva från vart och ett av dessa fat.

På Lindores Abbey använder de en lång jäsningstid, hela 117 timmar som ger mycket estrar och smak. Vid själva destilleringen har de två spiritstills där de delar upp den första destilleringen i dessa två. Genom att dela upp i mindre batcher får man en större kopparkontakt. De två spiritstills har namn efter Drew och Helen McKenzies döttrar, Poppy och Gee.

Cask of Lindores Sherry har alkoholhalten 49,4% som relaterar till årtalet 1494 då man vet att det destillerades på klostret.
Whiskyn har inte kylfiltrerats eller någon karamellfärg tillsatt.
Ca 4 år

Lindores Abbey Aqua Vitae

Aqua Vitae som betyder ”Livets vatten” producerades av munkarna på klostret år 1494 och Lindores Abbey har som deras första släppta produkt sedan de startade 2017 återskapat receptet så autentiskt som möjligt. I receptet ingår örter, kryddor och frukt som växer runt om vid klostret. I basen är det maltsprit, destillerat i potstills som sedan kryddats med snärjmåra, körvel, granskott bland annat samt torkade russin och dadlar. Det finns en naturlig sötma från frukten utan tillsatt socker. Aqua Vitae kan man dricka som den är eller använda den som drinkbas.

På Lindores Abbey hemsida hittar ni flera drinkrecept med Aqua Vitae.
Alkoholhalt 40% utan förgämnen eller tillsatt socker.